Sammenligning af toneartsvisere

Følgende opgave skal løses sammen to personer, A og B:

A sidder med planeten, B med toneartsviseren.

A og B får samme dur-toneart angivet, f.eks. "3 krydser".

A skal så finde tonearten med 3 krydser på planeten (7 på hinanden følgende toner hvoraf 3 er toner med et kryds). B skal med toneartsviseren skubbe viseren frem indtil markeringerne peger på netop tre sorte toner (det gør den 2 steder, nemlig både ved tre krydser og ved tre b'er). B skal så vælges den af de to tonearter som har de tre krydser!

A og B skriver begge deres toneart ned, idet de noterer de 7 toner i den rækkefølge de står vist på hhv. toneartsviseren og planeten.

A og B sammenligner tonearterne med hinanden. De skal gerne bestå af samme toner, selv om de står i forskellig rækkefølge (nemlig trinvis rækkefølge eller kvintvis rækkefølge)

B fortæller hvad toneartens grundtone er (det er den tone som nu er markeret med et 1-tal). A svarer hvor denne grundtone findes i sin tonerække. For alle dur-tonearter findes grundtonen som 2. tone i kvinttonerækken.

A fortæller også hvilken rækkefølge krydstonerne forekommer i sin tonerække. De forekommer i samme rækkefølge som de ses i den pågældende tonearts faste fortegn.