Tredje lektion

Til næste time er der 3 hjemmeopgaver:

1a) I bogen: side 10 - Exercise 2. (altså alle 11 opgaver i exercise 2)
1b) Sæt oversættelsen ind i bogen med lim eller tape.

2) Hvis der var rettelser til exercise 1. så må man rette dem til. Det er vigtigt at man samtidig tænker over hvorfor det rigtige svar er som det er. Hvis man undres, så spørg endelig næste gang.

3) Hurtig og langsom nodeskrift. Skriv de tre takter fra eksemplet i exercise 3 af på et andet stykke nodepapir. Skriv det to gange: Først som langsom skrift, og så som hurtig skrift. (se nedenfor resume af hvad vi snakkede om angående hurtig og langsom nodeskrift)


//

Resume:

Vi lavede denne opgave som belyser sammenhængen mellem de to toneartsvisere (planeten og toneartsviseren) vi indtil nu har bygget. Opgaven forbereder også den tredje toneartsviser vi skal kaste os over næste gang: Cello-toneartsviseren!


Hurtig og langsom nodeskrift:
Når I skriver langsom nodeskrift skal I lægge mærke til:

g- eller f-nøglen: Hvor er skyggerne dvs. hvilen del af nøglerne er tegnet med fede streger og hvilke dele med tynde streger?

Fortegn: Hvor er fortegnene placeret? Hvilke toner er der kryds eller b for? (Som vi så kan man bruge kvintcirkle-planeten til at finde fortegnenes rækkefølge.)

krydser: hvilke streger er lange hvilke er korte, hvilke er tynde og hvilke er tykke? Hvor er krydsernes tykke linjer placeret?

b'er: Læg mærke til b'ets form. Et musik-b er spidst forneden modsat et almindeligt b.

taktarten: Er der en brøkstreg i taktarten?

nodehalse og bjælker: Hvilke streger er tykkest, halsene eller bjælkerne? Hvor lange er halsene?

Nodehoveder: Let ovale, let på skrå.

Til nodehalse, nodebjælker og taktstreger bruges en linial.

Når I skriver hurtig nodeskrift må det ikke sjuskes, men der kan spares tid ved:

g- eller f-nøglen: Tegn ikke skygger. g-nøglen behøver ikke ende med en udfyldt kugle.

Fortegn: Selv om det går hurtigt er det vigtigt at sætte fortegnene de rigtige steder. I hurtigskrift må man lære fortegnsmønsteret udenad for der er ikke tid til at tænke på hvilke toner der skal have fortegn.

Til nodehalse og nodebjælker behøver i ikke bruge linial. Det kan stadig anbefales at bruge linial til takstreger - det er hurtigt hvis linialen ligger klar.

Nodehalse og bjælkers tykkelse: Med en blød blyant kan man trykke lidt hårdere når man tegner bjælken for at gøre den tykkere. Med en hård blyant behøver man ikke gøre forskel på tykkelsen.

Efterhånden når I har skrevet meget langsomskrift, vil I få en fornemmelse af nodehalsens længde, og behøver ikke tælle efter i hurtigskrift.

Nodehoveder: Her kan spares meget tid - enten kan I sætte en prik og ryste blyanten let for at gøre prikken større, eller I kan simpelthen sætte en skrå streg i stedet for nodehovedet. I begge tilfælde er det vigtigt at nodehovedet holder sig inden for sit område. Dvs. at nodehoveder MELLEM linjerne abolut ikke må krydse linjerne, og at noder PÅ linjerne skal være tydeligt synlig både over og under nodelinjen dog uden at gå mere end halvt ind i mellemrummet over og under linjen.


//

1b) sæt oversættelsen ind i bogen (side 10):

Opg02
Opgaven kan også downloades og printes her